Jun 22

aoo udah lama yes gak nongol dan posh ting di sinih :) heheh, berhubung saya menggunakan distro fedora distronya pria dewasa maka saya mao nulis nulis dikit biar kalo lupa bisa di intip di sini :) , okeh langsung aja iyes :D

  1. rubah repo dulu ke lokal biyar woyo koneksiyen nyo di sini ada dua repo yang deket dan iyes banget koneksyennya di jamin asoymarosoy XD
  • http://repo.ugm.ac.id/fedora/releases/$releasever/Everything/$basearch/os
  • http://kambing.ui.ac.id/fedora/releases/$releasever/Everything/$basearch/os

kalo ane sih milih kambing gan supaya biar bisa di kurbanin nanti X))

lanjut

  • $ su
    # cd /etc/yum.repos.d/
    # cp fedora.repo fedora.repo.mybackup
    # cp fedora-updates.repo fedora-updates.repo.mybackup
    # vi fedora.repo
  • tekan i untuk melakukan modifikasi, kemudian paste bacaan di bawah ni
  • baseurl=http://kambing.ui.ac.id/fedora/releases/$releasever/Everything/$basearch/os
    nah kalo udahan tuh di paste, teken eskip terus :wq lalu teken entar

    selanjutnya sub_check_apakah_mbokyum_ada_update_terbaru_atau_tidak();

    yum check-update
    atau
    yum update

2. hak sudo pada user

su
echo “USERKAMU ALL=(ALL) ALL” >> /etc/sudoers

3. plugin mbok Yum

sudo yum install yum-plugin-fastestmirror

4. RPM Fusion [12000RPM]

sudo rpm -ivh http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm

sudo rpm -ivh http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm

5. Adobe

32-Bit
sudo rpm -ivh http://linuxdownload.adobe.com/adobe-release/adobe-release-i386-1.0-1.noarch.rpm

64-Bit
sudo rpm -ivh http://linuxdownload.adobe.com/adobe-release/adobe-release-x86_64-1.0-1.noarch.rpm

6. Audio , Video, Plugin sound

sudo yum install audacious audacious-plugins-freeworld* vlc gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-ugly gstreamer-ffmpeg

7. flash

sudo yum install flash-plugin

8. Java JRE

sudo yum install java-1.6.0-openjdk java-1.6.0-openjdk-plugin

8.1 JRE sebagai default

sudo /usr/sbin/alternatives –install /usr/bin/java java /usr/java/default/bin/java 20000

8.2 javapada firefox

32-bit
sudo /usr/sbin/alternatives –install /usr/lib/mozilla/plugins/libjavaplugin.so \ libjavaplugin.so /usr/java/default/lib/i386/libnpjp2.so 20000

64-bit
sudo /usr/sbin/alternatives –install /usr/lib64/mozilla/plugins/libjavaplugin.so \ libjavaplugin.so.x86_64 /usr/java/default/lib/amd64/libnpjp2.so 20000

8.3 open JDK sebagai default

sudo /usr/sbin/alternatives –config java
sudo /usr/sbin/alternatives –config libjavaplugin.so

pilih nomor 2 dan 1

9. gimp

sudo yum install gimp

10. wine && winetricks

sudo yum install wine wget cabextract && wget http://www.kegel.com/wine/winetricks && chmod +x winetricks && sudo mv winetricks /usr/local/bin

11. install VGA Nvdia Gforce GT520M

su -c 'yum install kmod-nvidia'
jrengg  udah deh-> denzfarid :D
Nov 23

In the world where Windows has been the monopoly of the horizons of Information Technology has always Linux is ranked in the world of technology, and has only been able to achieve a share of Microsoft’s customer base. However, many website owners and web hosting companies actually in favor of working with Linux compared to Windows.

Some of the reasons that make Linux superior to Windows are reliability, safety and practicality. These three factors, which constitute the backbone of a dedicated Web server unanimously are provided by Linux Dedicated Web Hosting.

In fact, Linux Dedicated Web Hosting has made a success in hosting world that is now used in the dialect as a generic term for many UNIX-based operating systems still in existence.

Profitability is one of the most important aspects considered by anyone who is considering getting dedicated web hosting server. If you are driving a comprehensive e-business, or hosting a student forum online, money is always a factor that counts. This makes Linux Dedicated Web Hosting the best option.

Since the majority of distributions dedicated server is free of charge, which is an attack on the Windows dedicated server demanding special license for every piece of Microsoft software used. Using Linux saves money, which could be used to buy better hardware that is the foundation of any IT project.

The reliability and safety are the qualities reputation of Linux hosting facilities. Linux hosting servers are renowned for smooth operation for months without rebooting the system, which is not the case with other dedicated servers that require rebooting the system even after upgrading the operating system or software for simple installation. Restart is not a big problem for users of home computers, but for a large e-commerce site like Amazon could mean losing a large part of income.

Today the cyber world is the field of viruses and malware. Not only the servers crash, but also corrupt the data permanently, and even steal sensitive information from the server. It is documented that in 2006, there were 1,000 newly discovered virus for windows, but so far it has not even been found 100 viruses for Linux.

source : ezinearticles.com

posted by : Sumarwan
visit my lens : natural cure for hemorrhoids

Oct 5
Anti Virus For Linux
icon1 SUMARWAN | icon2 A, B, C, D, E, F, G, H, I, J | icon4 10 5th, 2010| icon3No Comments »

A computer may be the best tool we have to do all your work easier. In addition, a team may be the best entertainment center that you can use to watch a movie, listening to music or playing video games. But you will not get all the benefits if the accident was due to computer viruses, Trojans, malware, worms and other threats that you can get from the source of many. You can be the Internet, and other removable drive. Therefore, you must have a good defense against all attacks. And here the antivirus has an important role. But to find the best antivirus that can protect your computer and all important files saved on it, not only function that has the antivirus or price, but it is also necessary to find the virus that match your computer. Therefore, if you’re a Linux user, you must use antivirus software to Linux.

We all know that Linux is one of the best OS (operating system) that has the best defense against viruses and other attacks threat. But if that happens, you still need antivirus for Linux. It is necessary in case the new virus variant which has greater attack that can also penetrate your Linux defense. But it is also necessary to choose the perfect antivirus for Linux. Most problems that occur in installing antivirus on Linux is a kernel problem.

There are many antivirus for Linux you can find on the market such as Kaspersky, Avira, and others. You can get the free version or trial. But if you want to get better protection, it is better if you have the full version. Therefore, even for the attack virus-free operating system like Linux, you still need antivirus use for extra protection. So, you can feel comfortable in using the computer and the important file will be protected safely.

source : einearticles.com

posted by sumarwan
visit my blog : quick weight loss diet

Aug 20
Membuat PC Router dengan Ubuntu 10.04
icon1 FADLI SALDI | icon2 A, B, Berita, D, F, M, R, T | icon4 08 20th, 2010| icon35 Comments »

AKSES internet memberikan kenyamanan sendiri bagi pengguna internet dewasa ini, segala sesuatunya bisa di cati internet. Router salah satu kebutuhan yang harus ada dalam menggembangkan koneksi jaringan yang sifatnya sharing bagi komputer lain. Semua modem sekarang sudah memiliki perangkat router di dalamnya yang memudahkan bagi pengguna untuk membagi koneksi baik itu di warnet, disekolah, di kantor dan lain sebagainya.

Kenapa kita menggunakan PC sebagai router, apakah modem tersebut tidak cukup ? Alasannya memudahkan maintenance dan PC router bukan saja menggunakan 1 koneksi internet tetapi pada PC router bisa juga menggunakan sampai 3 koneksi internet. Sebenarnya alasan saya yang mendasar adalah untuk memudahkan pembangian IP pada client dengan mengguanakn DHCP server yang didata berdasarkan mac address.

Read the rest of this entry »

Feb 13
Tips Menghilangkan Bunyi Tuut di Ubuntu(Linux)
icon1 AKHMAD FAUZI | icon2 Berita, D, F, M, P, R, S, T | icon4 02 13th, 2010| icon3No Comments »

Mungkin teman-teman ada yang kesal tuh karena sering kali mendengar bunyi ‘tuut’ ‘tuut’ yang suaranya lumayan keras dalam kondisi volume normal. Ternyata kita dapat menghilangkan bunyi tersebut dengan cara yang cukup mudah.

Bunyi ‘tuut’ tersebut berasal atau dihasilkan oleh salah satu module kernel, modul kernel tersebut bernama ‘pcspkr’. Untuk menghilangkan suara ‘tuut’ kita cukup me-unload modul ‘pcspkr’. Caranya masuk ke terminal anda atau [alt]+[F2] ketik gnome-terminal. Pada terminal jalankan perintah

sudo rmmod pcspkr

perintah diatas yaitu ‘rmmod’ berfungsi untuk ‘remove module’ menghilangkan modul pcspkr dari runtime kernel. Perintah diatas hanya untuk sementara ketika teman-teman restart komputer otomatis kernel akan meload module pcspkr. Agar kernel tidak otomatis meload module pcspkr, kita dapat menempatkan module tersebut ke dalam ‘blacklist’ aka module yang tidak akan di load oleh kernel. Letak file konfigurasinya di /etc/modprobe.d/blacklist

Tambahkan baris berikut untuk menonaktifkan bunyi ‘tuut’ pada file /etc/modprobe.d/blacklist

blacklist pcspkr

Selesai,,,,, Selamat Mencoba…..

kunjungi blog saya juga yah: htp://uzi-online.blogspot.com,

Dec 14
xampp

Pada tutorial kali ini saya ingin menjelaskan tentang cara menginstal Joomla di Ubuntu dengan menggunakan XAMPP. XAMPP merupakan sebuah program web server yang sudah sangat lengkap karena dalam sekali instal kita bisa mendapatkan sebuah Apache Server, MySQL Database, dan tentu saja PHP. Dengan adanya XAMPP kita tidak perlu lagi repot-repot menginstal komponen tersebut satu-persatu. Karena menurut pengalaman teman saya jika ingin menginstal satu-persatu maka akan sangat menyulitkan saat mengkonfigurasi komponen-komponen tersebut. Baiklah, berikut ini akan saya jelaskan tutorialnya secara mendetail :

Langkah 1
Download XAMPP dan Joomla.
Download file yang diperlukan terlebih dahulu yakni XAMPP dan Joomla. Pastikan Anda mendownload versi stabil yang terbaru.
Read the rest of this entry »

Jun 20
FTP
icon1 bima | icon2 F | icon4 06 20th, 2009| icon3No Comments »

The File Transfer Protocol. FTP is a very popular method of transferring data between computers.

Sumber : http://slackware.linux.or.id/slackbook/glossary.html

Jun 20
Framebuffer
icon1 bima | icon2 F | icon4 06 20th, 2009| icon3No Comments »

A type of graphics device; in Linux, this most often refers to the software framebuffer, which provides a standard framebuffer interface to programs while keeping specific hardware drivers hidden from them. This layer of abstraction frees programs of the need to speak to various hardware drivers.

Sumber : http://slackware.linux.or.id/slackbook/glossary.html

Jun 20
Foreground
icon1 bima | icon2 F | icon4 06 20th, 2009| icon3No Comments »

Sebuah program yang menerima atau mengontrol masukan terminal dikatakan berjalan pada foreground.

Sumber : http://slackware.linux.or.id/slackbook/glossary.html

Jun 20
Filesystem
icon1 bima | icon2 F | icon4 06 20th, 2009| icon3No Comments »

Sebuah representasi dari data yang tersimpan dimana “berkas” dari data disimpan dalam bentuk “directori”. Sistem berkas adalah bentuk universal dari representasi data yang tersimpan pada disk (baik yang tetap atau yang portabel).

Sumber : http://slackware.linux.or.id/slackbook/glossary.html